Barn med ångest får vänta på vården

Barn som behöver vård för ångest och depressioner kan få vänta två år för att få komma till barn- och ungdomspsykiatrin. Det visar en kartläggning från barnombudsmannen, BO. Enligt barnombudsmannen, Lena Nyberg, finns det från samhällets sida för litet intresse för barn som far illa psykiskt.
– Vi skulle aldrig acceptera att barn fåt vänta om de hade fått tandvärk eller brutit benet. Men bara för att det råkar vara en psykisk sjukdom så får man acceptera långa väntetider, säger Lena Nyberg. BO har kontaktat 21 landsting Barnombudsmannen har kontaktat verksamhetschefer i 21 landsting och fått svar från 18, varav tolv hela regioner eller landsting. Fler söker hjälp Och enligt Lena Nyberg visar kartläggningen att allt fler barn och ungdomar söker hjälp för ångest och depressioner, inom vissa kommuner en fördubbling – samtidigt som väntetiderna för att få hjälp blivit allt längre. Enligt Lena Nyberg måste nu samhället satsa mer resurser på barn och ungdomspsykiatrin. – Det är ett mänskligt lidande, både för barnen och deras omgivning. Men det handlar också om att det kan bli värre för att man får vänta så länge. Väntetider på två år I Borlänge och Sollefteå är väntetiden omkring ett år. Och I Frölunda i Göteborg är väntetiden för att få komma till barn- och ungdomspsykiatrin två år. – Behoven är ju så pass stora att de resurser som vi har är för små, säger Tord Ivarsson som är ställföreträdande chef för BUP i Göteborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista