Brittiska staten köper loss Railtrack

Storbritanniens järnvägsnät, som privatiserades på 90-talet, köps nu loss av staten, och placeras i ett nytt icke vinstdrivande företag.
Men även om järnvägarna nu avprivatiseras, så är det inte ett regelrätt återförstatligande. Istället placeras verket i ett nybildat företag, Network Rail, bestående av tågoperatörer, passagerarorganisationer och fackförbund, men med statlig uppbackning. Det nya företaget ska drivas utan vinstintresse. Säkerhet och punktlighet ska vara de prioriterade målen. Flera svåra olyckor Det brittiska järnvägsnätet har länge varit i stort behov av renovering, under de senaste åren har flera svåra tågolyckor inträffat. Detta i kombination med ständiga förseningar och Railtracks återkommande begäran om mera pengar för att klara driften, ledde i höstas till att den brittiska regeringen satte Railtrack under tvångsförvaltning. Moderniseringsplan kritiseras Nu får alltså ett nytt statstött företag ta över. Avtalet som presenterades i morse ska godkännas av Railtracks aktieägare innan det kan träda ikraft. Transportsektorn, vägar och järnvägar, är ett av den brittiska regeringens stora problem. En tio-årsplan har lanserats för att modernisera kommunikationsnätet, till en beräknad kostnad av 180 miljarder pund. Planen kritiseras av bland andra det brittiska industriförbundet som menar att det krävs ytterligare miljarder för att få ordning på kommunikationerna.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".