Brå vill möta myten om brottsliga invandrare

Brottsförebyggande Rådet, Brå, kommer att börja redovisa brott uppdelat på svenskar och invandrare. Skälet är enligt Brå att möta myter om invandrare med fakta.
– Allmänheten har en felaktig och för negativ bild av invandrare och brottslighet idag, säger Jan Ahlberg, chef för Brå:s brottsutvecklingsenhet. Det är för att bemöta främlingsfientlig propaganda som Brottsförebyggande rådet nu tänker börja dela upp brottsstatistiken på svenskar och invandrare. För idag finns inga siffror som kan styrka eller motbevisa påståenden om att invandrare begår allt fler brott. Senast en kartläggning gjordes var 1993. Då utgjorde invandrarna tio procent av befolkningen och stod för 20 procent av de anmälda brotten. Om invandrarna fortfarande är överrepresenterade idag är osäkert. Men oavsett vad kartläggningen visar så anser Brå att det är nödvändigt och bra att göra uppdelningen. Samhällsdebatten kräver det menar Jan Ahlberg.
Anders Kilander och Jonas Bengtsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".