AP-fond hjälper till att sälja företag

En av de allmänna pensionsfonderna, Sjätte AP-fonden, satsar nu på att hjälpa 40-talister och andra, att sälja sina företag genom att köparen får låna av fonden. Stefan Holmgren, vice vd i Sjätte AP-fonden, säger att det här passar bra in med fondens inriktning.

– Sjätte AP-fonden ska investera i små och medelstora företag och varför vi gör detta nu är för att det kommer så många företag ut till salu som är så kallade generationsskiftesföretag, säger Stefan Holmgren.

Det är många företag som 40-talisterna startade, företag som har en omsättningen mellan 50 och 500 miljoner kronor och som är lönsamma.

Stort generationsskifte
Enligt Nutek är det uppemot 1 000 sådana företag som står inför ett generationsskifte inom den närmaste tioårsperioden.

Sjätte AP-fonden har nu konstruerat en AP-konvertibel, som är som ett lån utan säkerhet och amorteringstid på upp till tio år.

Fonden har ett kapital på 15 miljarder kronor och alltså liten jämfört med Första till Fjärde AP-fonderna, som var och en är värd runt 190 miljarder kronor. Och så mycket som två miljarder vill fonden låna ut genom AP-konvertibeln.

Första affären klar i maj
Den första affären är ett familjeföretag som grundades på 1940-talet och som har god lönsamhet. Den affären väntas bli klar i slutet på maj. Och fler affärer är på gång.

Stefan Holmgren säger att behovet är stort.

– Detta bygger på en långsiktig finansiering, ägaren kan ha en väldigt lång framförhållning och lång sikt på sitt ägande. Amorteringstiden kan vara så lång som upp till tio år så vi skapar ju väldigt goda förutsättningar för att kunna driva bolaget långsiktigt. Det behövs verkligen för det finns ett jättebehov av den här finansieringsformen i Sverige, säger han.

Eva Stenström, Ekonomiekot
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".