Iran söker stöd för sitt kärnenergiprogram

Den iranske presidenten har än en gång gjort klart att hans land inte tänker ge upp sitt kärnenergiprogram. Presidenten deltar i ett ekonomiskt samarbetsmöte med tio länder i regionen, i Azerbajdzjans huvudstad Baku där han söker stöd från länderna för sin linje.

En massproduktion av kärnbränsle är målet för Irans omtvistade kärnenergiprogram. Det förklarade den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad vid ett regionalt möte i ECO-gruppen.

Ahmadinejads första besök i Baku är ägnat att söka stöd bland de andra tio medlemsländerna i den regionala gruppen. Stöd för ett kärnenergiprogram med planer för fler kärnkraftverk och egen anrikning av uran. Fredligt enligt Iran, men enligt USA och Israel en dold kärnvapenuppbyggnad.

Krav från USA
President Illham Allijev hade tidigare ett möte med sin iranske kollega. Allijev försöker balansera kraven från USA, där han nyligen mötte president Bush,  och kravet på stabilitet i regionen.

En majoritet av Azerbajdzjans befolkning är turkiskspråkiga azerier med starka band med 30 miljoner azerier på den iranska sidan. En stark våg av shiaislam kommer in i landets södra del och innebär konflikt med det sekulära Azerbajdzjan.

President Ahmadinejad kallar Irans kärnforskningsprogram för ett stort framsteg för hela regionen och för hela den islamiska världen. Men inga andra än Iran är islamiska republiker.

Söker kompromiss
Senare på fredagen träffar den iranske presidenten den turkiske premiärministern. Ett Turkiet med starka band både till USA och Europa.

Den turkiske premiärministern kommer att försöka förmå sin iranske kollega att söka en kompromiss. Alla Irans grannländer oroas över en upptrappning av konflikten där de får svårt att stå utanför vid en eventuell amerikansk attack mot Iran till exempel.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista