Hetsig debatt om religiösa förskolor

Folkpartisten Nyamko Sabuni sa i riksdagen att hon kommer att rösta med de borgerliga partierna och miljöpartiet för en lag som gör det fritt att starta fria förskolor runt om i landets kommuner. Allt talar därmed för att det lagförslaget kommer att gå igenom i riksdagen.

Idag kan kommunerna säga nej till fria förskolor. Det är något som socialdemokraterna vill ha kvar, bland annat för att kunna stoppa religiösa förskolor, sa socialdemokraternas Mikael Damberg i riksdagsdebatten.

– För varje konstig, extrem, religiös förskola som startas måste folkpartiet motivera att det var värt det att släppa fram den här lagstiftningen. Jag tycker tyvärr att partipiskan har vint alldeles för hårt i folkpartiet. Vi har fortfarande en möjlighet att rädda Sverige från ett väldigt dåligt förslag, sa Mikael Damberg.

– Jag förstår Mikaels upprördhet för jag var nyckeln till hans dröm om förbud etableringsfrihet i stort. Men vi delar inte samma dröm. Jag är för etableringsfrihet. Jag är för friskolor. Det är religiösa friskolor som är problemet, sa Nyamko Sabuni.

Oppositionen stiftar lagar
Det är mycket ovanligt att oppositionspartierna stiftar egna lagar direkt genom riksdagsbeslut. Men nu talar allt för att de fyra borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet driver igenom flera egna förslag vid omröstningen på onsdag.

Skolminister Ibrahim Baylan har inte ens försökt att själv lägga några egna lagförslag om till exempel den nya skollagen. Ministern hade anmält sig till dagens debatt men ändrade sig och kom inte till riksdagen.

Den hetaste debatten gällde oppositionens förslag om rätten att starta förskolor som friskolor. Sådana finns redan idag, några med religiös inriktning. Men med dagens lag kan kommunerna stoppa sådana förskolor. Enligt lagförslaget ska kommunerna inte kunna säga nej om förskolorna lever upp till allmänna kvalitetskrav.

Stopp för religiösa friskolor
Flera folkpartister, bland andra Nyamko Sabuni, har i artiklar skrivit att de vill ha ett stopp för religiösa friskolor. I debatten sa hon att hon inte hade vikit sig under partipiskan. Tvärtom hade hon fått partiet att plocka upp kraven på skärpta krav och bättre tillsyn över friskolorna igen. Något som hon säger att kristdemokraterna inte vill ha.

– Det kommer att bli svårt för kd. Jag säger lycka till att förklara för 80 procent av den svenska befolkningen, som anser att jag har rätt, att det är fel med bättre tillståndsregler, hårdare krav och bättre kontroller, sa Nyamko Sabuni.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista