FN granskar USA:s krig mot terrorism

För första gången granskar FN USA:s krig mot terrorismen. På fredagen fick den amerikanska regeringen stå till svars inför FN:s kommitté mot tortyr.

”Man ska inte tro på allt man hör”. Det sa utrikesminister Condoleezza Rice juridiska rådgivare när han förhördes av FN:s kommitté mot tortyr i Genève.

Förhören med representanter för den amerikanska regeringen, är första gången FN granskar USA:s agerande sedan Bushregeringen utropade sitt krig mot terrorismen.

Abu Ghurayb undantag
Händelserna i Abu Ghurayb-fängelset i Irak, där fångar torterades och förnedrades av sina amerikanska fångvaktare är undantag, och handlingar utförda av ett fåtal rötägg inom armén. Det har hela tiden varit den amerikanska regeringens linje. Det var det också i fredagens förhör.

USA:s representant sa att antalet övergrepp har varit få, och försäkrade att president George Bush är helt inställd på att följa internationell rätt. ”Det finns inga undantag från tortyrförbudet”, sa han vidare.

FN:s experter kommer under två dagar att förhöra ett 30-tal amerikanska regeringstjänstemän om USA:s sätt att behandla fångar.

Misstänkta terrorister
USA håller just nu flera hundra misstänkta terrorister i fängelser i bland annat Irak, Afghanistan och Kuba.

Samtidigt som USA menar att man leder kampen mot tortyr i världen, så hävdar människorättsorganisationer att USA i hemlighet torterar misstänkta terrorister, och alltså bryter mot FN:s konvention mot tortyr.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista