Charles Clarke fick gå.

Blair byter ut ministrar efter valnederlag

Efter bakslaget för det styrande Labourpartiet i torsdagens kommunalval har premiärminister Tony Blair radikalt möblerat om i sin regering. Han har bland annat sparkat sin inrikesminister Charles Clarke och bytt ut sin utrikesminister.

Tony Blair agerade snabbt, radikalt och närmast brutalt efter bakslaget i lokalvalet. Inrikesministern Charles Clarke fick sparken. Utrikesminister Jack Straw fick stanna i regeringen men blev degraderad till underhusledare i parlamentet.

Vice premiärminister John Prescott, vars utomäktenskapliga förhållande med en anställd på det egna departementet orsakade en av de politiska skandaler Labour fick lida för i valet, fick behålla sin titel men blev fråntagen sitt departement.

Första kvinnliga utrikesministern
Downing Street har liknat en politisk variant av leken ”hela havet stormar”. Av 22 statsråd är det bara en dryg handfull som sitter kvar på stolarna de hade på morgonen, resten har Blair skyfflat runt.

Slutresultatet är bland annat att Storbritannien nu har fått sin första kvinnliga utrikesminister, tidigare miljöministern Margaret Beckett. Hon anses erfaren, pålitlig och kompetent. Det är överhuvudtaget ministrar Blair ser som kompetenta och pålitliga som har fått nyckelposterna.

Ett varningsskott för Labour
Valresultatet var, som finansminister Gordon Brown uttryckte det, ett ’varningsskott’ mot regeringen, ett som den måste agera på.

Blair själv har suttit inlåst på Downing Street och inte kommenterat resultatet än. Men med regeringsommöbleringen vill han visa beslutsamhet, kraft och förnyelse.

Agneta Ramberg London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista