Nordsjömöte har spelat ut sin roll

Ministerkonferensen om havsmiljön i Nordsjön får hård kritik från Världsnaturfonden. Nordsjökonferensen har trots att den funnits i 22 år inte bidragit till att havsmiljön förbättrats, hävdar fonden.

– Eftersom det var en sjuk patient för 20 år sedan och den fortfarande är sjukskriven idag är det allvarligt, säger Världs-naturfondens biolog Inger Näslund.

Den första Nordsjökonferensen hölls 1984 i Tyskland. Därefter har det varit ministermöten vart fjärde år.

Vid mötet 2002 i norska Bergen förklarade Sveriges miljöminister Lena Sommestad att hon ville att Sverige skulle arrangera nästa möte, det som nu har hållits i två dagar i Göteborg.

Någon fortsättning på Nordsjökonferensen blir det inte trots en uppmaning från Lena Sommestad. Under mötet ville inget land anmälda sig som arrangör.

– Dels är det ett utryck för att engagemanget inte riktigt finns för havsmiljöfrågorna. Det tycker jag är en stor besvikelse. Samtidigt har det hänt mycket sedan den första konferensen. Vi har ett starkare EU idag, säger Lena Sommestad.

Det som Lena Sommestad ändå anser vara en politisk framgång är överenskommelsen om ett försök med ett antal fiskedagar i Kattegatt, istället för dagens kvotsystem med ett antal ton för varje fiskart.

En annan framgång är överenskommelsen om att kväveoxiderna för sjöfartsnäringen i Nordsjön ska minska med 40 procent, säger Sommestad.

Överenskommelserna är inte bindande för de åtta länderna. Ambitiösa formuleringar i olika dokument har förhandlats bort genom åren, samtidigt som havsmiljön i Nordsjön har blivit sämre.

Från och med idag är Nordsjökonferensen överspelad som politisk arena.

– Det är en urvattnad slutprodukt efter 20 års arbete, säger Världsnaturfondens Inger Näslund.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista