Tysk sprinter stryks från DDR-rekord

Det tyska friidrottsförbundet beslutade på fredagen att inte ta bort rekord som härstammar från DDR-tiden. Däremot beslutade förbundet att stryka sprintern Ines Geipels namn från stafettlaget som innehar rekordet på 4x100 meter.

Fredagens beslut har föregåtts av intensiva diskussioner. Hur ska tysk idrott förhålla sig till de gamla dopade DDR-rekorden?

Efter att den tidigare sprintern Ines Geipel själv krävt att få sitt namn struket, med hänvisning till den dopning hon utsattes för i DDR, skulle det tyska friidrottsförbundet på fredagen fatta ett principbeslut.

Ett förslag var att alla rekord före år 2000 skulle frysas som årtusenderekord, och att man där efter skulle börja om. Men så blev det inte, säger Peter Schmitt på friidrottsförbundet.

– Då skulle de som faktiskt inte var dopade bli diskriminerade. Vi behåller listorna som tidigare, med ett undantag – Ines Geipels namn stryks i det sprinterlag som innehar det tyska rekordet på fyra gånger 100 meter från 1984.

Även om dokument tydligt visar att samtliga i laget behandlades med samma dopningspreparat, så går det inte juridiskt att stryka resultatet, så länge de övriga inte erkänner, enligt förbundets jurister.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista