Hans Blix.

Blix: Iranska kärnvapen långt fram i tiden

Förslaget till en FN-resolution riktad mot Iran väcker starka motsättningar i säkerhetsrådet. Främst USA vill sätta press på Iran, eftersom man är övertygad om att Iran håller på att ta fram kärnvapen. Men om så skulle vara fallet, ligger det långt fram i tiden, säger Hans Blix, som leder en FN-kommission om massförstörelsevapen.

– De ligger enligt CIA fem-tio år bort i tiden. Därför är det svårt att förstå att man nu skulle rusa fram med att eskalera det hela genom att höja spänningen och till och med hota med kärnvapen. Man skulle vilja att Frankrike, England, Tyskland, USA, Ryssland och Kina satte sig ner på samma sätt som de gör i Nordkorea. Varför kan de inte göra det? frågar sig Hans Blix.

Ja, varför?

– Jag tror att det geografiska läget är lite annorlunda. Här är Israel involverat och från amerikansk inrikespolitisk synpunkt är det nog en väsentlig skillnad. Den amerikanska inrikespolitiken är nog en del.

– Jag håller med om att det är önskvärt att Iran inte skaffar sig kärnvapen, men jag menar att man borde ha mera lockelser för Iran att avstå från det. Det man framförallt inte har gett Iran är en offert om säkerhet. Den kan inte européerna ge, det är bara amerikanerna som kan ge det, och det har de hittills inte velat göra, säger Hans Blix.

Konflikten liknar upprinnelsen till Irakkriget så till vida som att USA nu går till säkerhetsrådet och vill ha legitimitet för att klämma åt Iran, säger Hans Blix.

– Skulle säkerhetsrådet vägra det, antingen på grund av veto eller att de inte får majoritet i rådet, så är det mycket troligt att amerikanerna gör det på något annat sätt. Det är vad USA talar om. Om inte FN består testen, så finns alltid Onkel Sam där, säger Hans Blix, som leder en FN-kommission om massförstörelsevapen.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".