Frankrike satsar på kärnkraft

Frankrike har inte som andra länder ändrat inställning till kärnkraften och satsat på andra energikällor. Tvärtom har fransmännen byggt vidare på kärnkraften. I dagarna kom beslutet att satsa på en tredje generation kärnkraftverk.

Frankrike är det enda landet i Europa som fortsatte att bygga ut kärnkraften efter olyckan i Tjernobyl för 20 år sedan. 58 reaktorer ger idag ungefär 80 procent av landets elektricitet.

En tredje generation är nu på väg, beslutet togs i torsdags. Den första nya reaktorn blir klar kring år 2012 och ytterligare tio till femton planeras för att ersätta de reaktorer, som ska stängas år 2020.

Ingen livlig debatt
Någon livlig debatt är det inte. Men när Tjernobyls offer nyligen skulle hedras i staden Cherbourg, så passade närmare 10 000 personer på att delta i demonstrationståget för att samtidigt protestera mot en utbyggnad av kärnkraften där.

Pådrivna av ett EU-direktiv, som säger att 17 procent av energin ska komma från förnyelsebara källor inom ett antal år, tänker fransmännen satsa mer på vindkraft, skrev tidningen Le Monde i vintras.

Men ungefär samtidigt, på ett finansministermöte inom EU i januari, var det Frankrike som ville få de övriga att inse kärnkraftens fördelar i en tid då oljepriset skenar.

Italien kan komma att ompröva stopp
Italien lyssnade på de tongångarna. Den hårda vintern och de strypta gasleveranserna från Ryssland och Ukraina, vilket ska ha lett till flera personers död, fick den nu avsatta Berlusconiregeringen att lystra. För att bli mer oberoende energimässigt borde vi kanske ompröva vårt nej till kärnkraften, hette det.

I en folkomröstning kort efter Tjernobyl 1987 sa italienarna nej till kärnkraft och sedan 1990 är allt stängt, men kanske väljer den nya regeringen Prodi att rucka på kärnkraftsstoppet.

Spanien stängde nyligen ett föråldrat kärnkraftverk, och har härmed drygt en handfull reaktorer i drift. De ger en tredjedel av elen. Spanien är annars en av världens största vindkraftsproducenter. Men också här har det stigande oljepriset fått socialistregeringen att bli mer öppen för mer kärnkraft. Ekonomin styr mer än eventuella risker.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista