Forsmarks kärnkraftverk.

Öka kapaciteten eller bygga nytt -  åsikterna om kärnkraften går isär

Nyligen beslutade riksdagen att ta bort förbudet mot forskning om kärnkraft, det som kallats tankeförbudet. Men att bygga nya kärnkraftverk är fortfarande inte tillåtet. Bland Sveriges största elbolag går åsikterna isär om kärnkraftens framtid.

Per Langer, elproduktionschefen på Fortum, tror att det bara är en tidsfråga innan Sverige tar beslut om att fortsätta med kärnkraften.

– Vi kommer säkert att räkna på möjligheten att bygga något nytt i Sverige. Det är bara frågan om när. Det kan gå fort och det kan ta väldigt lång tid, säger han.

Olika inställning
Tack vare att det så kallade tankeförbudet nu tas bort ur lagtexten är det fritt fram att räkna och skissa på alternativet kärnkraft jämfört med andra energislag. De stora elbolagen är alla överens om att det är bra att förbudet tas bort, men inställningen till nybyggnation av kärnkraft skiljer sig åt.

Men för befintliga kärnkraftverk satsar alla tre stort. Fram till 2010 kommer Eon och Fortum totalt investera 8 miljarder kronor och Vattenfall, 24 miljarder.

Satsningen kommer ge en produktionsökning motsvarande elproduktionen från två nya medelstora reaktorer och Nils Andersson, Vattenfalls chef för affärsutveckling på elproduktion Norden, säger att med de här investeringarna kommer Sverige att klara sig utan nya kärnkraftverk.

– För det första är marknaden nordisk och det är den totala nordiska marknaden som är intressant. Och där finns det en mängd olika produktionsalternativ, säger han.

– För oss på Vattenfall är det framför allt vindkraft, vattenkraft och en del ökningar i befintliga kärnkraftsanläggningar som kan ge ett betydande nytt produktionstillskott. Som vi ser i våra prognoser så ser det ut som att elförbrukningsökningen är lägre än ökningen av nyproduktionskapacitet.

Prognoser stämmer inte
På Energimyndigheten görs prognoser för hur Sveriges energimix ska se ut i framtiden. Enligt den senaste utförda prognosen, 2004, skulle Sveriges ökning av elförbrukningen främst komma från biobränsle, vindkraft och naturgas.

Men priset på naturgas är knutet till priset på olja och sedan prognosen gjordes 2004, har priset på naturgas nära nog fördubblats.

Nu görs en ny prognos och där kommer produktionsökningen istället främst komma från biobränsle, vindkraft och mer kärnkraft. Men inte från nya kärnkraftverk utan från de tidigare nämnda kapacitetsökningarna på Sveriges befintliga kärnkraftsverk.

Stigande priser
Dagspriset för priset på el på nordpol, nordens gemensamma elbörs, är idag 31,4 öre/ kWh och enligt beräkningarna från 2004 skulle priset 2010 vara 28 öre / kWh, alltså drygt 3 öre lägre än i dag. Men i den nya prognosen för 2010 kommer priset att stiga.

Av världens el produceras 66 procent med fossila bränslen (kol, olja och naturgas). 16 procent kommer från kärnkraften och bara 2 procent kommer från andra förnyelsebara energikällor än vattenkraft.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista