Siv Jensen.

Fremskrittspartiet fick ny ordförande

På lördagen valde norska Fremskrittspartiet en ny ordförande. Efter 28 år avgick Carl I Hagen. Det parti han skapat har nu de högsta siffrorna i opinionsmätningarna och leder oppositionen. Och hans efterträdare blev som väntat Siv Jensen.

– Av 332 röster har Siv Jensen fått 331, en röst var blank.

Siv Jensen, ekonom till utbildningen, blev helt enligt ritningarna Carl I Hagens efterträdare Fremskrittspartiets landsmöte i Gardemoen utanför Oslo.

Norges största parti
Siv Jensen snuddade själv vid det lite märkliga i sin utnämning i sitt tal landsmötet: att en 37-årig, ogift kvinna blivit ordförande i ett parti som förr kanske uppfattats som ett typiskt mansparti, visar att tingen förändras.

Politiskt lär Siv Jensen annars fortsätta att driva de frågor som idag gjort partiet till Norges största med en tredjedel av väljarna bakom sig: ta lite mer av oljepengarna till vården och pensionerna, avreglera mer av den offentliga sektorn och mer kritiska ögon på invandrings- och utlänningspolitiken.

Högerpopulism
Fremskrittspartiet kallas ibland högerpopulistiskt, ibland liberalistiskt. Siv Jensen kör vidare enligt den linjen.

Om du skulle åka som partiordförande till Sverige, vilket parti åker du helst till då, om du ska träffa dem som står dig närmast?

– Vi har inget systerparti i Sverige, men jag skulle mer än gärna vilja bli känd i alla partier för det är viktigt att Norge och Sverige har ett bra förhållande, säger Siv Jensen.

Statsministerkandidat
Siv Jensen blir nu Framstegspartiets statsministerkandidat. Det har avgående ledaren Carl I Hagen uttryckligen påpekat på landsmötet.

Och frågar man landsmötets deltagare om vad de tror, så tycks de flesta tro att Siv Jensen som sån rent av har större chanser än sin företrädare.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista