Sänkt arbetsgivaravgift hot mot socialförsäkringar

Sänkta arbetsgivaravgifter är ett hot mot socialförsäkringssystemen. Det sa regeringens utredare, förra generaldirektören Anna Hedborg i Ekots Lördagsintervju.

Både socialdemokraterna och den borgerliga alliansen går till val på sänkta arbetsgivaravgifter som ett sätt att öka sysselsättningen.

Anna Hedborg upprörs över att politikerna nonchalerar att arbetsgivaravgifterna är till för att finansiera socialförsäkringarna.

– Är det så att man kan skänka bort avgifterna till försäkringarna så lever naturligtvis försäkringarna farligt den dag som det verkligen blir ont om pengar, säger hon.

Tänker inte politikerna på att avgifterna faktiskt går till våra försäkringar?

– Nej, man har faktiskt gjort om de här avgifterna på ett sådant sätt att de behandlas idag precis som vilka skatter som helst. Och det är en olycka, det är jag ganska säker på, för socialförsäkringssystemet.

Blir det mindre pengar till socialförsäkringssystemen nu, men sänkta arbetsgivaravgifter om den politiken går igenom?

– Det är ju alltid ett problem det här med att vem som ska betala för vem. Till slut, om det blir kris, om det blir ont om pengar, om man då har använt arbetsgivaravgifterna som egentligen togs ut för försäkringarna för någonting annat så är ju risken att man tycker att man har inte råd med det här, säger Anna Hedborg.

Sjukförsäkringen bör stå på egna ben
Anna Hedborg vill ha ett system där sjukförsäkringen lyfts ur statsbudgeten och står på gena ben så att premier som betalas in till systemet, enbart används till utgifter när vi är sjuka.

Hon är bekymrad över att människor sjukskriver sig av andra skäl än sjukdom.

– Försäkringen har utvecklats till att i alldeles för hög grad bli en allmän försörjningsförsäkring, där människor tror att om det är något som stökar i livet så får man använda sig av sjukförsäkringen för att vara hemma från arbetet, men det är faktiskt inte så, säger Anna Hedborg.

– Det är en fara för sjukförsäkringen om den börjar användas på det sättet. För att ta ett svårt område; när människor drabbas av svår sorg, så är det klart att man kan bli sjuk och då gäller sjukförsäkringen, men sorg är inte någonting som sjukförsäkringen egentligen är till för.

Margit Silberstein
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista