Åtta cyklister till sjukhus efter olycka

Åtta cyklister fick föras till sjukhus efter en olycka i samband med cykelloppet Skandis-loppet i Uppsala på lördagen. Enligt vad som har kommit fram körde cyklisterna in i en stillastående bil på en ganska smal väg vid Uppsala-Näs.

– Det är en bil som har stannat vid vägkanten och blivit stoppad av polisen precis som den ska. Det här avsnittet av vägen var ganska så smalt och en klunga på 100–110 kom farande i runt 50 kilometer i timmen varpå ett antal av cyklisterna körde in i bilen. Det säger Hans Falk som är sportchef i Svenska cykelförbundet.

Polisen i Uppsala bekräftar att det gick till så att cyklisterna körde in i en bil, som stod stilla vid vägkanten. Loppet är 20 mil långt och enligt polisen kan man inte spärra av så långa vägsträckor för trafik.

Åtta till sjukhus
En allvarlig olycka hände också för tre år sedan i samband med Vätternrundan. Då var det en cyklist, som dog och fyra som skadades efter att ha blivit påkörda av en bilist.

Efter lördagens olycka är det åtta cyklister som har förts till sjukhus.

– Det ska inte vara någon som är allvarligt skadad, utan det är någon som förmodligen har brutit en arm och någon som har slagit ut några tänder. Sedan är det sår som måste ses över och sedan något knä och någon armbåge som måste sys. Men turligt nog ska ingen vara mer allvarligt skadad än så, säger Hans Falk.

Hur stora är riskerna med att ha an sådan här tävling där det samtidigt pågår vanlig trafik?

– Det pågår egentligen inte vanlig trafik, utan klungan är eskorterad av polis. Polisen ser till att bilarna som man möter ska stanna så långt till höger som de kan, så man kan inte jämföras med att man är ute och kör i helt vanlig trafik.

– Vi samarbetar ju med polisen och i det här fallet med polisen som är världens mest rutinerade när det gäller cykeltävlingar, vill jag påstå.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista