Michael V Hayden.

Michael Hayden ny chef för CIA

Ny chef för USA:s underrätteletjänst CIA blir flygvapengeneralen Michael V Hayden, enligt regeringskällor i Washington. På fredagen sparkade president George Bush CIA-chefen Porter Goss.

Efter bara ett och ett halvt år sparkades Porter Goss efter en uppslitande maktkamp.

Den amerikanska spionorganisationen CIA befinner sig i kris. Man har fortfarande en organisation som är uppbyggd som under Kalla kriget. Många äldre analytiker är spioner som är specialiserade på Ryssland och Östeuropa, men få är arabisktalande.

CIA har också fått mycket kritik för att man inte förutsåg terroristattackerna den 11 september 2001 och att man lämnade felaktiga uppgifter om Iraks innehav av massförstörelsevapen.

Koflikt mellan chefer
Vita huset har också varit rasande över att flera nyckelpersoner i CIA skrivit kritiska böcker om hur Bush-administrationen politiskt påverkat och manipulerat CIA:s rapportering.

För ett och ett halvt år sedan tillsatte president George Bush den republikanske kongressledamoten Porter Goss som CIA-chef. Men strax efteråt tillsattes också ambassadör Jon Negroponte som samordningschef för alla USA:s underrättelseorgan.

Det uppstod snart en maktkamp bland annat om vem som skulle rapportera till presidenten. Negroponte ansåg att CIA chefen var inkompetent. Goss arbetade oftast bara tre dagar i veckan, omgav sig med oerfarna politiska broilers och sa att CIA-medarbetarnas främsta uppgift var att vara lojala med regeringen.

Hayden CIA-chef
På måndag kommer enligt regeringskällor president Geroge Bush att utse Negropontes vicechef general Michael V Hayden till ny CIA-chef. Det tilltalar bland andra försvarsminister Donald Rumsfeld som aldrig litat på CIA, utan förstärkt den militära underrättelsetjänsten istället.

Hayden har fram till för ett år sedan chef för en annan underrättelseorganisation, NSA, som bland annat ansvarat för den omfattande telefonavlyssningen av misstänkta al-Qaidasympatisörer som skett utan lagstadgad domstolsprövning.

Thomas Nordegren, New York
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista