Atef Adwan.

Hamasminister talade i Malmö

I Folkets park i Malmö inleddes på lördagen en konferens för palestinier i Europa, där Atef Adwan, flyktingminister i den palestinska Hamasregeringen var en av de inbjudna gästerna och huvudtalare.

Mitt Ibland karuseller och lotteristånd i Folkets park i Malmö har närmare 1 000 palestinier från hela Europa samlats för en konferens om palestiniernas rätt att återvända till sitt hemland. Stämningen på plats var nästan karnevalsartad. En av dem som tagit sig hit från Holland är Rafat Esoboh.

Han tycker att det är väldigt bra att flyktingministern Atef Adwan fått visum till Sverige, eftersom han tror det är första gången som den europeiska isolationen av Hamasregeringen bryts.

Tack till svenska regeringen
Under mötets inledning hölls många tal. Flera talare, bland annat Atef Adwan, uttalade tacksamhet mot den svenska regeringen för att de möjliggjort att mötet kunnat hållas.

Annars talades det mycket om Israels ockupation, som ofta jämfördes med Sydafrikas apartheidregim.

En av de svenskar som talade på mötet var Yvonne Ruwaida, riksdagsledamot från miljöpartiet, som själv har palestinsk bakgrund.

– Jag tycker att det har varit intressant att lyssna på Hamas-företrädare, jag tror att man måste lära känna dem och förstå vad de tänker. Man måste också kunna framföra det man själv tycker. Jag framförde att jag tror på en tvåstatslösning, att jag tror på icke-våld, och kunde föra fram de åsikterna i mitt tal, säger hon.

Representerar regeringen
Presskonferensen efter mötet handlade mycket om det svenska beslutet att ge Atef Adwan från Hamasregeringen visum till Sverige. Men själv menade han att han främst var en representant från den palestinska regeringen än från Hamas.

Atef Adwan påminnede också om att Yasser Araft en gång varit stämplad som terrorist, men att han senare vann Nobels fredspris.

På frågan om en eventuelll samexistens med Israel svävade han på målet, men hans huvudbudskap var att Hamasregeringen inte kan tänka sig några eftergifter, i alla fall inte så länge det palestinska folket utsätts för övergrepp av Israel.

Han säger också att han inte ser visumet till Sveige som ett tecken på att den europeiska isoleringen av Hamasregerinegen nu är bruten, men att han är ändå mycket tacksam för den svenska regeringens beslut.

David Rasmusson, SR Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista