Polsk regeringskoalition bildad

Efter sju månaders svagt minoritetsstyre har den konservativa polska regeringen bildat koalition med två populistiska partier och uppnår därmed majoritet i parlamentet. Kommentarerna i polska massmedia är dock mycket kritiska.

Polen ska nu styras av tre partier, fyra vice premiärministrar, tre nya ministerier. Det blev resultatet av de koalitionsförhandlingar som pågått i några veckor och som nu är klara.

Någon utrikesminister är dock ännu inte utsedd. Den förre utrikesministern, den EU-vänlige Stefan Meller avgick i protest mot de båda koalitionspartiernas antieuropeiska hållning.

Självförsvars partichef Andrzej Lepper och Polska familjeförbundets partichef Roman Giertych blir jordbruksminister respektive utbildningsminister och båda belönas också som vice premiärministrar.

Hånfulla kommentarer
Hela regeringsombildningen med två extrempartier utsätts inte bara för kritiska utan till och med för hånfulla kommentarer av Polens ledande tidningar, framför allt att Polen nu för första gången har en utbildningsminister utan någon som helst erfarenhet av skolfrågor.

En av dem fem nya ministrarna är en kvinna, den 42-åriga Anna Kalata från Självförsvar och med ansvar för arbetsmarknadsfrågor och socialpolitik.

Minister för sjöfartsfrågor
Yngst i regeringen blir den blott 28-årige Rafal Wiechecki, också han från Självförsvar och minister för sjöfartsfrågor, en ministerpost som inte funnits på länge.

Polen har flera gånger kritiserats för att alltför lamt engagera sig i Östersjösamarbetet.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista