Utegångsförbud i irakiska Basra

I Basra i södra Irak är det utegångsförbud till söndag morgon, sedan en brittisk helikopter störtade mitt i staden på lördagen.

Fyra brittiska soldater dog i kraschen, och när en brittisk styrka skulle hämta de döda, attackerades de av en upprörd folkmassa som kastade brandbomber och sten.

Den brittiska helikoptern träffades uppenbarligen av en raket, fattade eld och kraschade i ett bostadshus i det centrala Basra.

Fem döda
Flera brittiska stridsfordon stacks i brand av uppretade irakier som skanderade ”seger för Mahdi-armén”. Mahdi-armén är den stridbare unge shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadrs egen milis.

Den irakiska polisen säger att fem irakier, bland dem minst ett barn, dödades under sammanstötningarna. Den brittiska militären medger att den använde vapen mot folkmassan, men bara i självförsvar mot beväpnade irakier.

Ökade spänningar
Det södra huvudsakligen shiamuslimska Irak, där Basra ligger, har varit betydligt lugnare än de centrala och västra sunnidominerade delarna av landet.

Men sedan i höstas, då det också var sammanstötningar mellan britter och irakier, har spänningen mellan de utländska soldaterna och inte minst Muqtada al-Sadrs milis ökat.

Den inflytelserike al-Sadr kräver att ockupationstrupperna ger sig av.

                  Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista