Alkoholproblem kan botas.

Mediciner effektiva mot alkoholproblem

Trots att mediciner mot alkoholproblem har visat sig ha god effekt mot alkoholism, användes de fortfarande i liten utsträckning som behandlingsmetod.

Sven Andréasson, avdelningschef på alkohol- och narkotika avdelningen på Folkhälsoinstitutet tycker att betydligt fler borde erbjudas mediciner.

– Det är nog en allmän uppfattning bland de specialister som håller på med alkoholproblem att här har vi en effektiv behandling som har väl dokumenterad effekt, som inte alls används i den omfattning som problemet motsvarar, säger han.

Varför inte?

– En kombination av att det fortfarande är nya läkemedel. De är inte särskilt aktivt marknadsförda av producenterna, och så har det varit en viss rädsla bland många doktorer att skriva ut de här läkemedlen i brist på terapi.

– Man menar att man inte bara ska skriva ut piller utan att också erbjuda terapi. Eftersom man inte kan det så har man låtit bli läkemedlen också.

Flera läkemedel finns
Det handlar framför allt om det gamla väl beprövade läkemedlet Antabus, som får den som dricker att må mycket dåligt och de nyare preparaten Revia och Campral som minskar effekterna respektive tar bort suget efter alkohol.

De senaste två åren har uttagen av de här medicinerna ökat med drygt 16 procent, men fortfarande är det väldigt få av alla alkoholister som behandlas med medicin. Allmänläkarna gör rätt som inte skriver ut de här läkemedlen, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

– Rekommendationerna idag är ju att man inte ska skriva ut de här läkemedlen om man inte samtidigt kan erbjuda terapi, och allmänläkarna har inte tillgång till terapi i primärvården och därför följer de rekommendationerna när de inte skriver ut enbart läkemedel.

Missuppfattning
Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket, menar att det rör sig om en missuppfattning när läkarna tror att de måste erbjuda terapi i någon vidare bemärkelse i samband med de här läkemedlen.

– I indikationerna ingår inga specifika krav på psykoterapeutisk insats för att skriva ut det hela, utan det rör sig om allmänna psykosociala åtgärder som man bör ägna alla patienter med psykiatriska problem.

Skulle alla allmänläkare själva kunna stå för dem?

– Ja, om man ägnar tillräcklig tid åt patienten så borde det gå bra.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista