Många passar på att njuta av värmen, men solen gör också att markozonet nått rekordhöga halter.

Rekordhöga halter av marknära ozon

Helgens soliga väder har inte enbart positiva konsekvenser. Solljuset har också fått luftföroreningshalterna av marknära ozon att stiga kraftigt. Miljöinstitutet utfärdar nu en varning för personer med känsliga slemhinnor och lungor.

Det marknära ozonet bildas av en kemisk reaktion som uppstår när kväveoxider från bland annat bilavgaser möter solljus. Under lördagen uppmättes så höga halter i sydöstra Sverige att Miljöinstitutet nu utfärdar en varning för personer med känsliga slemhinnor och lungor.

– Det kan ju reta slemhinnor och ögon för asmatiker och de behöver ju inte utföra några tyngre arbeten och krävande motionslopp under den här tiden, när halterna överstiger 180 mikrogram, säger Kjell Petersson på Miljöinstitutet.

Föroreningar
Framför allt är det förorenade luftmassor från andra länder som nu drar in över Sverige. När den förorenade luften reagerar med solljus stiger halterna av marknära ozon.

På en mätstation i Sörmland uppmättes på lördagen halter på över 180 mikrogram per kubikmeter vilket är gränsvärdet för att Miljöinstitutet ska utfärda en varning, även på mätstationer i Småland och Östergötland låg värdena nära 180 mikrogram.

Det är första gången på fem år som halterna når så höga nivåer i Sverige.

Högre halter på landsbygden
Känsliga personer i de drabbade områdena rekommenderas att hålla sig inne, åtminstone fram till kvällen då solen går ner och halterna sjunker igen. I motsats till vad man skulle kunna tro är det inte i de trafiktäta städerna, utan på landsbygden som halterna är som högst.

– I städerna finns det mycket biltrafik som genererar kväveoxider som oxiderar ozonet. Generellt sett kan man säga att halterna i städerna är 15 procent lägre än på landsbygden, säger Kjell Petersson.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Pelle Zettersten, SR Östergötland
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista