Snart dags för avspark.

Tysk polis förberedd på fotbolls-VM

Tyskland återinför gränskontroller inför fotbolls-VM, flygförbund i säkerhetszoner runt arenorna och huliganer får utegångsförbud. Tysk polis och säkerhetstjänst gör nu de sista förberedelserna inför fotbolls-VM, som startar om 33 dagar.

– Vi kommer att videoövervaka från helikopter för att få en överblick, säger polischefen i Leipzig, Hans Theuss. Helikoptern är ett komplement till de 68 videokameror som är uppsatta kring Leipzigs fotbollsstadion. Där liksom runt de övriga elva VM-arenorna kommer allt att filmas.

Kameror har en hämmande effekt på våldsverkare, de vet att de blir identifierade, säger polischefen. Sedan drar han en röd och en blå cirkel på stadskartan. Det är de två säkerhetsringar som omger fotbollsstadion.

Innanför dem råder högsta säkerhetsnivå med metalldetektorer och civilklädda poliser. I luftrummet ovanför råder flygförbud och till och med den som står i korv- och hamburgerstånd är säkerhetsklassad. De tolv VM-arenorna är säkra, konstaterar Theuss.

Sedan fem år tillbaka har tysk polis och säkerhetstjänst förberett sig för VM. Den övergripande säkerhetsplanen är hemlig, men på en poliskonferens i Berlin, får man en känsla av omfattningen.

Tyskland har 180 000 poliser. Under VM råder semesterförbud och obegränsad övertid. Därtill kommer tusentals vakter från privata vaktbolag och 5 000 värnpliktiga soldater, som finns i reserv med fältsjukhus och annan utrustning ifall något skulle hända.

– Överst på listan av hot står terrorismen. Det vore fatalt att inte erkänna den risken, säger Jürg Radek från Wolfsburg.

I säkerhetsdebatten inför VM har det förflutna med OS i München 1972 då elva israeliska idrottsmän mördades spökat. Nu ska vi inte tänka på München 1972, utan på VM 1974, anser Radek.

– Vi kan vara mer säkra den här gången. Vi är bättre förberedda, anser Jürg Radek.

Tydligast är hotet från huliganer. I Tyskland har polisen ett register på 7 000 personer som ses som potentiella bråkmakare. Några av dem har fått utegångsförbud under VM.

– I Leipzig har vi ett 20-tal. De måste anmäla sig hos polisen tre gånger om dagen och ett 40-tal måste hålla sig hemma under matchdagarna, berättar polischefen.

Varje land som deltar i VM kommer också att skicka experter för att bistå tysk polis. Sammanlagt kommer 500 utländska poliser att följa sitt lands fans för att identifiera huliganer.

Mest orolig är man för de polska. Inför ett hundratal tyska poliser i Berlin redogör en polsk polischef för de polska förberedelserna.

Hans lista tar 40 minuter att läsa upp, punkt för punkt. Förstärkta kontroller av vägar, gränsövergångar och elva flygplatser i Polen, kartläggning av alla hotell, vilka som bor var och när, kartläggningar av vilka som åker i vilka bussar och personbilar för att exakt förutse när de polska huliganerna kommer till Tyskland. Alla ska stoppas, från terrorister till ficktjuvar.

Det är uppenbart att den polska polisen inte vill dabba sig inför sina tyska kollegor som ändå inte är nöjda.

– De har inte personregister över våldsverkarna och har därför inte koll, säger Michael Ranke från Berlinpolisen. Han fruktar att det kan bli problem vid de stora storbildsarenor, som nu byggs runt om i Tyskland.

Utanför riksdagshuset i Berlin monteras stålrör samman till en elipsformad läktare för tiotusen åskådare. Fyra euro kostar det att se en match på den gigantiska bildskärmen. Här har vi inte polisen samma möjligheter att kontrollera fansen.

Hur ska man då undvika att det inte blir ett världsmästerskap i säkerhet, kan man undra.

– Vi ska inte synas i onödan, säger Theuss från Leipzig, och vi ska vara trevliga och hjälpsamma. Tysk polis har inte bara haft katastrofövningar med simulerade bomb- och gasattacker. De har lärt sig engelska och gått på charmkurser.

– Vi ska inte agera så militäriskt, inte så tyskt, utan vi ska se lite mellan fingrarna, säger André Bibo på den tyska Rikskriminalen. Vi följer VM:s slogan att ha världen som gäster hos vänner och vi vill framstå som ett gott exempel.

Kristain Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista