Förödelsen efter en bilbomb i Karbala.

Många döda i bombdåd i Irak

I Irak fortsätter våldet och ett tjugotal människor dödats i olika bombdåd under morgontimmarna på söndagen. Över 40 dumpade kroppar har hittats i huvudstaden Bagdad efter att de har skjutits.

Under rusningstid på söndagsmorgonen exploderade en bilbomb vid busstationen i den för shiamuslimer heliga staden Karbala. Omkring 20 människor dödades och ett femtiotal skadades.

Ungefär samtidigt slog en självmordbombare till mot en irakisk militärpatrull i Bagdad och dödade minst åtta, både soldater och civila. Och ytterligare två bomattentat i Bagdad har dödat två människor.

Dumpade kroppar
Dessutom har polisen hittat 44 döda kroppar som har dumpats på olika ställen i huvudstaden och dess närhet. Kropparna är fulla av skottskador och många har handfängsel.

De döda är uppenbarligen offer för det pågående våldet, där shiamuslimer dödar sunnimuslimer och sunnimuslimer dödar shiamuslimer. Och ofta torteras offren innan de avrättas. Flera hundra irakier har drabbats av den här religiösa konflikten sedan den gyllene moskén i Samarra norr om Bagdad bombades i slutet av februari i år.

Förhoppningar på ny regering
Många har hoppats att den här utvecklingen skall kunna stoppas av en irakisk samlingsregering med representanter för landets alla religiösa och etniska grupper.

Men fortfarande, nästan fem månader efter parlamentsvalet i december, har de ledande politikerna inte lyckats ena sig om en sådan regering. Men det finns nu åtminstone en av de flesta accepterad premiärministerkandidat, Nuri al-Maliki, och han säger att han hoppas kunna presentera en ministerlista inom kort.

En ny permanent regerings främsta uppgift blir under alla förhållanden att försöka skapa lugn och ro i landet. Misslyckas den med det, tror många att ett inbördeskrig kan splittra Irak för alltid.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".