Bush vill bygga ut kärnkraften i USA

Kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 satte stopp för kärnkraftsutbygganden i USA. Men efter 30 år vill nu president George Bush satsa på hundratals nya kärnkraftverk. Argumenten är nu främst att minska oljeberoendet och minska växthuseffekten.

– Kärnkraft skapar stora mängder billig elektricitet utan luftföroreningar och växthusgaser och har en potential att spela en mycket större roll i vår energiförsörjning, säger president George Bush.

USA har idag 103 kärnkraftverk som producerar tio gånger så mycket el som i Sverige, men det utgör ändå bara 20 procent av elproduktionen.

200 nya kärnkraftverk
I Frankrike har man byggt 58 kärnkraftverk, som står för 78 procent av elproduktionen.

Chefen för General Electric Nuclear, Andrew White, anser att 200 nya kärnkraftverk i USA är ett realistiskt mål. För att locka investerarna lovar staten att ersätta dem om något projekt skulle stoppas av miljöskäl. Målet är att den politiska prövningen ska få ta högst ett år.

Global stategi
På G8-mötet i S:t Petersburg i sommar vill USA också vidareutveckla vad man kallar en ny global kärnkraftsstrategi.

Även världens fattiga länder ska erbjudas nya billiga kärnkraftverk, under förutsättning att de binder sig för att skicka tillbaka kärnbränslet till USA och Ryssland, så att de inte kan använda plutonium till kärnvapen.

Men i Nevada, där man nu bygger stora anläggningar i Yucca-Mountain för att ta hand om kärnavfallet, är man kritisk till president Bushs planer.

– Om det inträffar en kärnkraftsolycka står vi ensamma. Vi skattebetalare betalar för att bygga kärnkraftverken, vi betalar för strömmen de producerar och nu ska vi betala för slutförvaringen, säger Peggy Maze Johnson i organisationen Citizen Alert.

Hon tror att det folkliga motståndet kommer att göra det 30-åriga stoppet för att bygga nya kärnkraftverk kommer att bli permanent.

Thomas Nordegren, Nevada
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista