Superbakterie bryter ner antibiotika

En ny form av superbakterie som kan orsaka bland annat urinvägsinfektion, blodförgiftning och lunginflammation, sprider sig i landet. Det handlar om en smart form av tarmbakterie som lärt sig bryta ner antibiotika.

Det här är mycket allvarligt säger Otto Cars som är professor och ordförande i Strama, nätverket mot antibiotikaresistens.

– Det är framförallt äldre patienter som drabbas. Normalt friska människor behöver inte känna sig så oroliga. Problemet med den här typen av bakterier är att de är så motståndskraftiga mot antibiotika att det i vissa länder inte finns någon behandling över huvudtaget, säger Otto Cars.

– Här i Sverige har vi sett att vi är tvungna att behandla relativt lindriga infektioner, som till exempel urinvägsinfektion med preparat som måste ges intravenöst i blodet, därför att det inte finns tablettbehandling att tillgå. Antibiotikabehandlingen börjar helt enkelt ta slut mot de här bakterierna.

Svårt att behandla
ESBL som bakterierna heter finns i hundratals olika former och även om de inte än så länge är lika vanliga som de multiresistenta stafylokockerna MRSA, är de betydligt svårare att behandla.

ESBL-bakterierna har kommit till Sverige i första hand via resenärer och patienter som vårdats utomlands, framför allt i Sydeuropa och i Asien.

I Sverige behandlas just nu ett 70-tal patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att ha drabbats av urinvägsinfektion orsakad av en ESBL-bakterie.

Även från andra håll i landet har det kommit rapporter om utbrott.

Efterlyser politiska beslut
Men trots att utbrott orsakade av de här bakterierna bara ökar, både här i Sverige och i resten av världen, är intresset från läkemedelsindustrin svagt när det gäller att utveckla nya mediciner som biter på den här typen av bakterier. Därför måste nu politikerna agera, menar Otto Cars.

– Det här är ju en fråga som har att göra med vår hälsa. Vi behöver de här läkemedlen för att behandla infektioner. Vi kan alltså inte förlita oss på att läkemedelsindustrin ger oss de läkemedel inom en rimlig framtid som samhället behöver. Då måste man se det här i ett sådant perspektiv.

– Då tror jag att det är den politiska nivån som ska göra ingrepp i förutsättningarna, skapa nya och annorlunda förutsättningar, men också ha en viss kontroll över användningen av de preparat som man får fram. Det är svårt att säga exakt hur en sådan modell ska se ut men att det behövs politiskt initiativ i den här frågan är helt klart, säger Otto Cars.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista