Sverige står utanför.

Nato-frågan splittrar partier inifrån

En klar majoritet av svenskarna fortsätter att säga nej till ett svenskt medlemskap i Nato. Det visar årets SOM-undersökning från Göteborgs universitet. Men Nato-frågan kan orsaka spänningar inom både höger- och vänsterblocket inför valet i september.

Enligt SOM-undersökningen var förra året 46 procent av svenskarna motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap medan 22 procent var positiva. Det innebär att motståndet försvagats lite grann jämfört med 2004, men majoriteten är ändå väldigt tydlig.

Det är bara bland moderatväljarna som det finns en övervikt för Nato-medlemskap. Partiet är också positivt till Nato.

Majoriteten emot ett medlemskap
Det parti som hårdast driver svenskt medlemskap i Nato är folkpartiet, men bland partiets sympatisörer finns en tydlig majoritet mot medlemskap.

Centerpartiet är enda borgerliga parti som tydligt säger nej till Nato-medlemskap och har sina väljare med sig.

Professor Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet, tror att Nato-frågan kan vara ett problem för de borgerliga partierna i valet.

– Kan man föra en gemensam utrikespolitik när splittringen i en så här viktig fråga är så stor som den är? Det är snarare fokuseringen på splittringen i sig än på Nato-frågan som då kan få betydelse, säger Bjereld.

Driver inte frågan
Men de borgerliga partierna har redan enats om att inte driva frågan om Nato-medlemskap om det blir en borgerlig regering. Enligt Ulf Bjereld har det ändå inte helt löst de borgerligas problem.

– Det har lindrat alliansens sårbarhet i frågan men eftersom man ändå vet att folkpartiet tycker som folkpartiet tycker i frågan så finns ändå laddningen kvar, säger han.

Nato kan också orsaka problem inom vänsterblocket. Såväl partierna som deras väljare säger nej till medlemskap.

Men den socialdemokratiska regeringen har drivit fram ett allt närmare samarbete med Nato där Sverige ställer upp på nästan allt förutom ett löfte om gemensamma försvarsgarantier mellan länderna.

Det hoppas vänsterpartiet kunna utnyttja i valet, tror Ulf Bjereld.

– Man gör bedömningen från vänsterpartiets håll att många vänster-socialdemokrater är negativt inställda till Nato-samarbetet, och en attack på just utrikespolitiska fältet kan då leda till väljarströmmar från socialdemokraterna till vänsterpartiet, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap i Göteborg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".