West Nile sprids via myggor.

Farliga virus finner nya vägar i världen

Fågelinfluensans spridning över världen är bara början. Vi kan vänta oss betydligt fler virusattacker i framtiden. Det är de internationella experter som i veckan samlades i Kalmar eniga om.

Även om man inte vet orsakerna till virusens allt tätare attacker så är det en tidsfråga tills nästa kommer.

William Reisen arbetar med det afrikanska West Nile-viruset som kom till USA för bara några år sedan och som redan orsakat många hundra dödsfall där.

– Världen har kommit närmare. Man kan inte längre säga att det här är ett ”afrikanskt” problem eller det här är ett ”asiatiskt” problem. Förr eller senare kommer det till din dörr, säger han.

Sprids genom ökat resande
Klimatförändringen och det ökande resandet är två faktorer som forskarna tror bidrar till att virusen hittar nya värdar att kolonisera, som till exempel West Nile-viruset nu gör i USA.

Drygt 700 döda och tusentals sjuka, bland annat i hjärnhinneinflammation, det är hittills facit för det virus som utan förvarning drabbade den nordamerikanska kontinenten 1999.

Myggor virusbärare
Viruset bärs av myggor som biter fåglar som i sin tur äter myggorna. Människor och hästar som blir myggbitna kan också bli sjuka. Och sådana här återkommande epidemier är en verklighet vi kommer att få leva med, säger Ingvar Eliasson vid Lunds universitet.

– Vi kan nog lugnt räkna med att det kommer att dyka upp helt nya och oväntade scenarier hela tiden. Däremot kan man säga att med den moderna kunskap vi har nu, så har västvärlden goda kunskaper att åtminstone hantera, förutsäga eller förebygga, men det är ju bara en liten del av världen. Länder som Afrika och andra delar av världen har ju enorma problem, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista