Väntan på boende kan bli lång.

Ökad brist på särskilt boende för äldre

Redan inför valet 1998 betonade regeringen att det krävdes satsningar på anpassade bostäder för de äldre. Men statistik från Boverket visar att 40 procent av landets kommuner har eller kommer att få platsbrist på särskilda boenden för äldre.

Elisabeth Landfeldts pappa Henry som är dement fick vänta över fyra månader innan han häromdagen fick plats ett hem för dementa. Den mesta tiden har han bott på ett korttidsboende.

– Att bo på ett korttidsboende är ju bara en väntan på att få en lägenhet. Det är ju som att ligga på sjukhus. Man har ju inga saker där heller. Man kan kanske klara det i tre veckor, men inte så här lång tid. När man har alzheimer vet man till slut inte vad som är vad, säger Elisabeth Landfeldt.

Klarade inte att bo hemma
Det var strax före jul som det blev uppenbart att 84-årige Henry inte klarade av att bo hemma längre, trots hjälp från hemtjänsten.

Kommunens biståndshandläggare konstaterade att hade rätt att få en plats på det som kallas särskilt boende. För Henry handlade om ett demensboende. Men i Uppsala är det som på så många andra håll i landet brist på platser i särskilda boenden för äldre.

I en månad låg Henry färdigbehandlad på Akademiska sjukhuset. Sedan fick han vänta tre och en halv månad på ett korttidsboende, där man egentligen bara ska behöva bo i högst tre veckor.

Så sent som i förra veckan, innan kommunen hade gett Henry en plats på ett demensboende, var dottern Elisabeth förtvivlad över tillvaron på korttidsboendet.

– Vi har försökt ta dit lite dukar, tygblommor och hängt upp en klocka på väggen, men sedan är det tomt. Man ser ju att det bara är ett kalt rum, säger hon.

Handlingsplan 1998
Redan 1998 betonade regeringen i en handlingsplan att antalet platser i särskilt boende är otillräckligt. Nu visar statistik från Boverket, som bygger på kommunernas egna bedömningar, att nästan 40 procent av landets kommuner har brist på just särskilda boenden för äldre eller kommer att få det om de inte bygger ut de närmaste två åren.

Det är fler kommuner än tidigare år.

I 27 kommuner är bristen så stor att det kommer att fattas platser till de äldre även om man bygger ut som planerat.

I Uppsala, som nu bygger bostäder, väntar omkring 120 personer på en plats till särskilda boenden.

Jonny Husén, socialdemokrat och ordförande i äldrenämnden, säger att ett skäl till att många får vänta är att kommunen har avvecklat drygt 300 omoderna och otidsenliga vårdboendeplatser.

– Samtidigt som detta inträffar har vi haft lite otur med en del av de befintliga vårdboendena. De har drabbats av översvämningar, fukt och mögel. Så vi har behövt evakuera människor från de boendena. Vi har fått en ökad mängd personer som väntar på sin vårdboendeplats, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Research Katrin Kasström
katrin.kasstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista