Svensk matkultur.

Matturism ska främjas med ny kokbok

Kan ett lands matkultur hjälpa till att öka den ekonomiska tillväxten? Det tror Europarådet som nu ger sig in i den stadigt växande kokboksfloden. På 500 sidor presenteras innehållet i de europeiska kastrullerna.

I kokboken finns också en rad fakta om allt från italiensk mat på filmduken till en typisk söndagsmiddag i Sarajevo.

Det kan verka egendomligt att just Europarådet ger ut en kokbok. Men diskussionerna om snabbmaten, övervikten, galna kosjukan och fågelinfluensan har onekligen placerat maten också på den politiska agendan.

Smaksättning svenskt bidrag
”Från knäckebröd till ciabatta” är namnet på det svenska kapitlet som skrivits av Richard Tellström från Restauranghögskolan i Grythyttan. Här finns utvecklingen från bondesamhället över industrialismen till dagens svenska kök.

– Vårt viktigaste bidrag är kanske vår smaksättning. Blandningen av det söta, det salta, det syrliga och så gärna dill till det, svarar Richard Tellström på frågan om vad som karaktäriserar det svenska köket.

Enligt Richard Tellström kan mat och måltidskultur vara ett verktyg för ekonomisk utveckling fram för allt i Östeuropa.

– Det är en väsentlig faktor när det gäller utvecklingen i områden som är ekonomiskt eftersatta. Då har gastronomisk och kulinarisk turism betytt mycket för en ekonomisk tillväxt, säger han.

Vilken land skulle du vilja resa till för att smaka på maten?

– Svår fråga. Jag är väldigt förtjust i Sverige och de nordiska länderna. Jag skulle vilja göra en fördjupad resa upp i norr. Nordkalotten är ett intressant område med mycket handel i historien, och mycket människor som har rört på sig.

Vilket land i Europa har den godaste maten?

– Mat och smak är någonting som växer upp med och lär sig. Så svensk mat är nog det godaste ändå, säger Richard Tellström.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista