FN hoppas få sända trupper till Darfur

Regeringen i Khartum har nu signalerat att man är villig att ta emot en FN-styrka i Darfur-provinsen där över minst 200 000 människor dödats och över två miljoner är på flykt.

– Vi ser det som ett väldigt uppmuntrande tecken, ett första positivt resultat av fredsöverenskommelsen från Abuja, säger USA:s FN-ambassadör John Bolton här i New York och han uppmanar Sudans regering att släppa in den planeringsgrupp som säkerhetsrådet beslutat om omedelbart.

Chefen för FN:s humanitära insatser Jan Egeland har nu besökt Darfur-provinsen i västra Sudan efter att tidigare ha stoppats.

Talesmannen för Sudans utrikesdepartement, Jamal Ibrahim, säger till nyhetsbyrån AFP att regeringen i Khartum nu ska kan komma att besluta att be FN att skicka trupper.

Fredsöverenskommelse har träffats
Det var i fredags som regeringen i Sudan träffade en fredsöverenskommelse med en av de tre motståndsrörelserna i Darfur som kan bereda vägen för att en FN-styrka.

Avtalet stipulerar att en folkomröstning genomförs i Darfur och att regeringen ska avväpna Janjawid-milisen senast i oktober i år och att rebellrörelserna ska få någon form av representation i Sudans regering och att en fond för återuppbyggnaden i Darfur ska inrättas.

Givarkonferens om tre månader
Men många bedömare varnar för att regeringen i Khartum flera gånger tidigare utfärdat löften som man sedan inte infriat och att det är regeringen som ligger bakom de ridande muslimska extremister som terroriserar civilbefolkningen i Darfur.

Många är också frusterande över att världssamfundet reagerar så långsamt på folkmordet i Sudan. Först om tre månader ska det hållas en givarkonferens för att samordna hjälpen till Darfur och det kan dröja till nästa år innan de otillräckliga fredsstyrkorna från Afrikanska Unionen ersätts av en större internationell FN-styrka.

Under tiden dör tusentals människor av krig och svält vecka efter vecka.

Thomas Nordegren, New York
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista