Öppen strid om Tony Blairs framtid

Efter det styrande brittiska Labourpartiets bakslag i kommunalval i veckan rasar en öppen strid i brittiska Labourpartiet om premiärminister Tony Blairs framtid.

En del av partiets parlamentsgrupp samlar underskrifter för ett krav om att Blair senast nu i sommar ska ge en tidtabell för sin avgång. Och från andra hållet anklagas de för att planera en kupp för att störta Blair

Ett brev går runt i Labours parlamentsgrupp. I det sägs att innan parlamentet går på sommarlov i slutet av juli, måste Tony Blair ha lagt fram en klar och tydlig tidtabell för när han tänker gå.

Ska gå före nästa val
Blair har aviserat att han går före nästa val som troligen kommer om tre år, men har inte sagt när och inte visat några tecken på att han tänker gå snart.

Brevet gör mycket klart att Blair bör gå förr snarare än senare. ”Spekulationerna kring ledarfrågan skadar partiet,” säger brevet.

Hittills sägs cirka 50 av Labours 350 parlamentsledamöter ha skrivit under det och den stora frågan är om den gruppen växer.

Det finns en kärna av Blairmotståndare i Labours parlamentsgrupp. De har länge velat bli av med honom, de är emot Blairs hela nya Labourprojekt och skulle vilja vrida partiet tillbaka i mer traditionell socialdemokratisk riktning.

Går till motattack
Men det finns tecken på att kravet på åtminstone en tidtabell från Blair, har stöd också bland Labourpolitiker som inte tillhör Blairs traditionella motståndare.

Och Blairs närmaste allierade tar uppenbarligen den här utmaningen på allvar, för på söndagen har de gått till motattack i olika tv-program.

Inrikesminister John Reid anklagade på BBC gruppen bakom brevet för att vilja störta Blair, försöka ordna ihop en kupp och dödligt skada Labourpartiet.

– Den som tror att det hjälper oss i nästa val att ha tvingat ut Blair innan han vill gå, lever på en annan planet, sade Reid.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista