Svår svält hotar i södra Afrika

I södra Afrika hotas miljontals människor av svält. Situationen beror delvis på uteblivna skördar - men också på politisk oro. Situationen i Malawi är redan akut.
Malawi är ett av de länder som hotas av svält. Till hösten räknar FNs livsmedelsorgan med att över två miljoner rmänniskor kommer att behöva matbistånd. Tio drabbade länder Totalt handlar det om tio länder i södra Afrika med 13 miljoner människor i riskzonen. Flera organisationer, däribland Röda Korset - varnade tidigt för den smygande katastrofen. Men intresset har varit svagt i omvärlden. Inte enbart en naturkatastrof Den hotande svälten är dock ingen oundviklig naturkatastrof som inte går att förhindra. Årets skörd har förvisso varit liten på grund av torka och översvämningar. Men situationen beror också på ekonomisk kris och politisk oro. Zimbabwe värst drabbat Ett av de värst drabbade länderna är Zimbabwe där 6 miljoner människor riskerar att svälta i höst. Landets auktoritäre presidenten Robert Mugabe, har med sin så kallade landreform, slagit det tidigare effektiva jordbruket i spillror - en reform som många menar endast är till för att han själv ska få behålla makten. Flera givarländer står nu redo att ge bistånd. Men än så länge har ingen central vädjan från FN gått ut. Den väntas först i mitten av juli.
Peter Öholm, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".