Kongo nobbar EU:s insatsstyrka till valet

EU:s speciella insatsstyrka, där Sverige ingår, som skall säkra det första valet i Kongo, är fortfarande inte välkommen dit. FN försöker nu övertala Kongos regering om nödvändigheten av de 1 500 elitsoldaterna under valet.

”De gamla kolonialmakterna kommer tillbaka till Afrika, med väpnade trupper, och vad har de för syfte med det?” Både Kongo-Kinshasas och Sydafrikas försvarsminister har tackat nej till väpnad hjälp från Europa. Den största FN-styrkan hittills om 17 000 man som redan finns utplacerade i Kongo räcker, anser de.

Men FN:s säkerhetsråd har enhälligt godkänt den extra EU-styrkan, om 1 500 man, under ledning av Tyskland, och med stridande soldater från Frankrikes och Sveriges specialstyrkor.

Placeras i grannländerna
Den här speciella insatsstyrkan, skall placeras i grannländerna till Kongo, och snabbt kunna slå till om valet, som är tänkt att hållas sista juli, skulle gå över styr.

Elitsoldaterna är ett välkommet och nödvändigt tillskott, anser FN:s militäre befälhavare i Kongo, William Lacy Swing.

– De sänder en stark signal både till Kongos folk att omvärlden bryr sig, och till upprorsmakare att hålla sig på mattan, säger han.

Operation övertalning
Men nu har FN tvingats till operation övertalning för att Kongos regering skall acceptera EU-styrkan.  FN-soldaterna kommer i första hand från Indien, Pakistan, Uruguay och Sydafrika, och accepteras. Det är soldater från Europa som möts med misstänksamhet.

William Swing erkänner att FN inte tänkte på kopplingen till kolonialtiden, och att han själv var dålig på att förklara och informera. Han förstår Kongos känslor.

Vincent Dahlbäck, Kongo
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".