Byta övertid mot semester en dålig affär

Allt fler privattjänstemän byter rätten till övertidsersättning mot en veckas extra semester. Men det här är ofta en dålig affär. Enligt tjänstemannafacket Sif kan den anställde bara jobba en halvtimme över i veckan utan att förlora pengar.

Sif:s ordförande Mari-Ann Krantz anser att avskaffandet av övertidsersättning ofta sker på företagens villkor.

– Jag vet att många tvingas in i den här situationen och inte räknar ut ordentligt innan man går in i ett avtal som innebär att man säljer bort sin övertidsersättning, säger hon.

Allt fler byter mot extra semester
För elva år sedan hade ungefär var fjärde tjänsteman i den privata sektorn sex veckors semester istället för lagstadgade fem. Ifjol hade den andelen ökat till nästan var tredje, visar nya siffror från Svenskt Näringsliv. Den viktigaste orsaken är att allt fler byter sin rätt till övertidsersättning mot extra semester.

Men den kompensationen är ofta otillräcklig. En tjänsteman som arbetar på fackförbundet Sif:s avtal kan till exempel bara arbeta en halvtimme över i veckan på vardagar, för att det ska motsvara det ekonomiska värdet av en veckas semester.

Jobbar tjänstemannen en timme över per vecka och har en månadslön på 25 000 kronor går han miste om 450 kronor i månaden före skatt, enligt Sif.

Många har inget val
Mari-Ann Krantz anser att de anställda ofta inte har något annat val än att godta en sådan här uppgörelse. Särskilt utsatta är unga människor på väg mot sin första anställning.

– Vi ser många exempel på att när man kommer till en ny arbetsplats är förutsättningen för att få jobbet att övertidsersättningen är inbakad i lönen. Man har helt enkelt att välja på att ta de villkor som erbjuds eller att inte ta jobbet.

Så du menar att det ibland kan vara svårt för den enskilde att tacka nej till detta trots att man vet att det inte är någon bra affär?

– Ja, det tror jag. För tänkt dig den unga människa som kommer ut på sitt första jobb kanske. det är ju väldigt svårt att säga nej tack till ett jobb, säger Mari-Ann Krantz.

Johan Sjöholm, Ekonomiekot
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista