Det finns 1 100 mossarter i Norden.

Nordens mossflora bland de rikaste

Nästa vecka kommer den tredje delen i Sveriges kartläggning av alla växter och djur i landet, den så kallade Nationalnyckeln. Boken behandlar bladmossor, som det finns 260 arter av i Sverige.

Den första delen av boken behandlade bladmossor, ett praktverk med fotografier, detaljerade teckningar och närbilder i mikroskop.

Thomas Hallingbäck, mossexpert vid Artdatabanken i Uppsala är en av fyra författare till boken.

– Det är en mer komplett mossflora där vi tar upp samtliga arter med noggrann beskrivning på svenska, berättar Thomas Hallingbäck.

Ytterligare fyra delar
Experterna vid Artdatabanken har också tagit hjälp av sina nordiska kolleger för att få en bild av den nordiska mossfloran. Efter boken om bladmossor kommer ytterligare fyra delar om olika kategorier mossor.

Böckerna ska kunna läsas av alla utan alltför mycket vetenskapligt fikonspråk, säger Thomas Hallingbäck.

– Det är folkbildning. Det är viktigt att man ska kunna lära känna arterna och kunna känna igen dem, säger han.

260 arter bladmossa
Det finns ungefär 260 arter bladmossor i Sverige, men totalt har Sverige och Norden drygt 1 100 mossarter. Med tanke på att man känner till omkring 20 000 arter av mossor i världen, anses Norden ha en mycket rik mossflora.

– För väldigt många växt- och djurgrupper är tropikerna oerhört mycket artrikare men när det gäller mossor så är det minst lika mycket på våra breddgrader, säger Thomas Hallingbäck.

Det finns ett antal mossarter som finns på den så kallade rödlistan och som är hotade på ett eller annat sätt.

– De största hoten är faktiskt i skogsbruket, att man gör kalhyggen. Mossorna tål inte den plötsliga exponeringen av sol, vind och uttorkning, utan de försvinner ganska snabbt, säger Thomas Hallingbäck, expert på mossor vid Artdatabanken vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista