Kärnkraftverk i Sellafield i norra England.

Blair vill satsa på nya kärnkraftverk

Storbritannien väntas snart besluta om en satsning på en ny generation kärnkraftverk. Beslutet kommer att bli kontroversiellt, det kan bli ännu en fråga där premiärminister Tony Blair går på tvärs mot stora delar av sitt eget parti.

Kärnkraft står för 20 procent av den brittiska elförsörjningen. Men de tolv kärnkraftverken är gamla och inom tio år skall alla utom tre av dem vara avvecklade. För bara några år sedan var det inte tal om att de skulle ersättas med en ny generation reaktorer, men nu ser det annorlunda ut.

När premiärminister Tony Blair tillsatte en utredning om Storbritanniens energibehov i vintras, och specifikt gav den i uppdrag att ta ställning till om man ska satsa på en ny generation kärnkraftverk, sade han att världen över pågår ett febrilt omtänkande när det gäller energi.

Nordsjögasen räcker inte
Branta uppgångar i olje- och gaspriser, hotade och osäkra tillgångar och behovet av att minska koldioxidutsläppen och hejda klimatförändringen gör kärnkraften mer attraktiv.

Speciellt för Storbritannien som numera importerar gas eftersom den egna Nordsjögasen inte räcker längre.

Energiutredningen ska vara klar i början av sommaren och efter det väntas regeringen ge ett första grönt ljus för en ny generation reaktorer.

Tar tio år att bygga
Det börjar bli bråttom med besluten eftersom det tar någonstans kring ett decennium att planera och bygga ett kärnkraftverk.

Ett beslut om kärnkraften sägs vara en av de saker som Tony Blair vill ha fått gjorda innan han lämnar premiärminisposten, en del av det han vill lämna efter sig.

Det blir inget okontroversiellt beslut, det finns ett starkt kärnkraftsmotstånd i stora delar av Labourpartiet. Kärnkraften kan bli ännu en kollision mellan Blair och partiopinionen.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Fler artiklar om kärnkraften i Europa

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".