Worldcom kan bli USA:s största konkurs

Telejätten Worldcoms rekord i bokföringsfusk har chockat det amerikanska näringslivet. Frågan är om världens näst största telebolag kommer att överleva. Om inte så är USA:s största konkurs genom tiderna ett faktum.
Det är bankerna som avgör Worldcoms framtida öde. 21 långivare under ledning av Bank of Amerika har utsett en kommitté som ska avgöra om det blir tummen upp eller ner för Worldcom. Worldcom har skulder på närmare 300 miljarder kronor, och utan yterligare lån så kan företaget snart inte betala sina räkningar. Kan förlora enorma belopp Frågan är om bankerna vill låna ut mer pengar till ett företag som de har blivit grundlurade av. De största långivarna är förutom Bank of Amerika, också Citigroup och J P Morgan. De kan komma att förlora enorma belopp och trots att samtliga försäkrar att de skulle klara förlusterna, så har bankaktierna fallit. Andra förlorare är amerikanska blivande pensionärer. En av de största pensionsfonderna, som förvaltar pengar åt offentliganstälda i Californien, har Worldcomaktier som förlorat över 5 miljarder. Konkurrenterna vinner kunder Men det är inte bara bankernas välvilja som Worldcom nu är beroende av. Så länge bolagets framtida existens är ifrågasatt så tappar man kunder till konkurrenterna. Andra stora telebolag, som AT&T och Sprint berättar nöjt att de blivit uppringda av flera av Worldcoms viktiga storkunder. Worldcom är inne i en dödspiral, säger en telekomanalytiker till tidningen USA Today. Trots det är det inte säkert att Worldcoms eventuella död blir konkurrenternas bröd. Många frågar sig nu hur det står till med deras räkenskaper. Om Worldcom har trixat med siffrorna, vad är det då som säger att inte de andra kan ha gjort det?
Martin Ahlquist, New York

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".