Bankerna avgör Worldcoms öde

Worldcoms rekord i bokföringsfusk har chockat det amerikanska näringslivet. Frågan är om ett av världens största telebolag kommer att överleva. Om inte så är USA:s största konkurs genom tiderna ett faktum.
Tjugoen banker under ledning av Bank of America har nu utsett en kommité som skall avgöra om Worldcom skall få ytterliggare lån för att klara sig ur sin ekonomiska kris. Worldcom har redan skulder på närmare 300 miljarder kronor och utan ytterligare lån så kan företaget snart inte betala sina räkningar. Men frågan är om bankerna vill låna ut mer pengar till ett företag som de har bivit grundlurade av. De största långivarna är förutom Bank of America, Citigroup och J P Morgan. Vilka kan komma att förlora enorma belopp om Worldcom går i konkurs. Bankerna har deklarerat att de klarar av de förlusterna. Men det är inte bara bankerna som kan förlora stora pengar om Worldcom tvingas ge upp och ställa in betalningarna. Även flera pensionsfonder som förvaltar offentliganställdas pensionspengar har satsat mycket pengar i Worldcomaktier, som alltså kan bli helt värdelösa. Worldcoms konkurrenter berättar nu nöjt om hur flera av Worldcoms storkunder hört av sig om att byta teleoperatör. Så länge bolagets framtida existens ifrågasätts tappar man kunder till konkurrenterna. Men det är inte helt säkert att Worldcoms eventuella död blir konkurrenternas bröd. Många frågar sig nu hur det står till med deras räkenskaper. Om Worldcom har trixat med siffrorna, vad är det då som säger att inte de andra telebolagen kan ha gjort detsamma. Martin Ahlquist New York.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".