Mellanöstern tog över G8-mötet

Ledarna för världens sju ledande industrinationer plus Ryssland, den så kallade G8 gruppen, avslutar idag sitt möte i kanadensiska Kanananski. Dagens huvudämne är ett nytt stort biståndspaket för att lyfta Afrika ur fattigdom och misär. Men det är Mellanöstern som kommit att dominera dikussionerna.
De europeiska regeringscheferna är mycket kritiska till USA:s president George Bushs villkor att Yassir Arafat måste bort innan verkliga förhandlingar kan inledas. Chirac vill ha Mellanöstern Frankrikes president Jaques Chirac vill i stället ha en ny stor internationell Mellanösternkonferens. Storbritanniens premiärminister Tony Blair försökte medla och sa att han träffat Yassir Arafat ett 30-tal gånger men att han aldrig hållit vad han lovat och att han visat en förstående attityd till terrorismen. Samtidigt sa Tony Blair att det är palestiniernas egen angelägenhet att välja sina egna ledare men att man då också får ta konsekvenserna. Egentliga temat var svälten i Afrika Egentligen var dagens huvudtema för G8-mötet svälten i Afrika men Japan och USA vill inte bidra ekonomiskt och de inbjudna afrikanska ledarna får åka tillbaks med en halvhjärtad avskrivning av de allra fattigaste ländernas skulder. Det är bara terroristbekämpning och Israel-Palestinafrågan som verkar intressera världens rika länder just nu. Vi afrikaner har tagits emot med armbågen här, sa just en uppgiven afrikansk regeringsrepresentant vid G8:s toppmöte.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista