Kommunal överger sextimmarskrav

Kommunal skjuter upp sitt nästan 20 år gamla krav på sex timmars arbetsdag på en obestämd framtid.

Orsaken är bland annat att intresset bland medlemmarna för kravet har minskat till förmån för krav om högre lön, rätt till heltid och mer inflytande över sin arbetssituation, säger Kommunals ordförande, Ylva Thörn.

– Förbundet har sedan 1988 haft en målsättning om 30 timmars arbetsvecka, samtidigt som vi de senaste åren har sett att det har blivit ökad andel som faktiskt önskar högre sysselsättningsgrad – vill jobba heltid. Då är det ganska logiskt att kravet på 30 timmars arbetsvecka kommer skjutas på framtiden. Medlemmarna värderar högre lön och vi har inte möjligheter att kompensera arbetstidsförkortning via löneutrymmet, säger Ylva Thörn.

På måndagen förlorade vänner av sex timmars arbetsdag en tung bundsförvant när fackförbundet Kommunal med sina 570 000 medlemmar meddelade att de från och med nu prioriterar helt andra saker i avtalsförhandlingarna.

Framöver blir frågor som rätten till heltid och trygga anställningar viktigare. De frågorna drivs redan hårt av andra kvinnodominerade LO-fack som till exempel Handelsanställdas förbund.

Naturligtvis är det inte så att Kommunals medlemmar skulle säga nej till att arbeta tre fjärdedelar av sin nuvarande arbetstid med bibehållen lön. Det var ju så förslaget såg ut en gång i tiden när det 1988 lanserades. Sedan dess har det funnits med i princip alla Kommunals avtalsrörelser.

Men verkligheten har så att säga kommit i kapp kravet om 30-timmarsvecka. Kommunerna saknar ekonomiskt utrymme för en sådan reform och Kommunals medlemmar är tydliga med att de inte vill avstå någon lön. Och då får Ylva Thörn och den övriga förbundsledningen anpassa sig.

– Det här handlar om hur medlemmarna upplever vad som är viktigt och prioriterat och vad vi får till oss när vi träffar medlemmarna, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista