Flyktingar utnyttjas av hjälparbetare.

Barn på flykt i Liberia tvingas till sex

Flickor och unga kvinnor på flykt i Liberia utnyttjas fortfarande sexuellt i stor utsträckning. En undersökning som brittiska Rädda Barnen har gjort i liberiska flyktingläger visar att flickor tvingas ha sex med bland annat hjälparbetare i utbyte mot mat eller skolavgifter.

– Vi blev förfärade över uppgifterna som kommer fram i studien, säger Martin Kirk på brittiska Rädda Barnen. Mycket unga flickor, i vissa fall åttaåringar, tvingas ha sex med hjälparbetare, personal i fredsbevarande styrkor, lärare och andra vuxna som de är beroende av. I utbyte får de pengar till skolavgifter, mat till sina familjer, i vissa fall skjuts med en bil, säger Martin Kirk.

Brittiska Rädda Barnens studie baseras på samtal med över 300 personer i både tillfälliga flyktingläger och i byar och städer dit flyktingar nyligen har återvänt.

Säger att det är vanligt
Någon siffra på hur vanliga övergreppen är finns inte i rapporten men de som har intervjuats talar om det som vanligt förekommande.

Att det förekommer sexuella övergrepp i flyktingläger i västra Afrika har avslöjats tidigare. FN lovade då att vidta åtgärder för att stoppa övergreppen. Men Rädda Barnens rapport visar att det fortfarande är vanligt att flickor och unga kvinnor utnyttjas sexuellt av människor som de är beroende av. FN i Liberia lovar nu att utreda anklagelserna, enligt brittiska BBC.

Ska utbilda personalen
Rädda Barnen arbetar med bland annat utbildning av personal på plats, så att de ska lära sig att känna igen och anmäla fall av sexuellt utnyttjande.

– Om övergreppen fortsätter är det inte bara fasansfullt för de berörda flickorna, det leder också till en ökad spridning av till exempel hiv, säger Martin Kirk.

Jasmine Whitbread, chef för brittiska Rädda Barnen, säger till BBC att utnyttjandet inte får fortsätta och att män som använder sin maktställning för att utnyttja barn måste anmälas och avskedas.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista