Snabbhet belönas.

Regeringen vill belöna snabba studier

Regeringen vill införa en ekonomisk belöning för studenter som pluggar färdigt i tid. Ungdomsminister Lena Hallengren tycker att det är viktigt att studierna inte drar ut på tiden.

– För samhället är det viktigt att man kommer ut i arbete och börjar arbeta. Men det handlar också om den enskilda, som inte ska ta mer studielån än nödvändigt. Ur alla aspekter är det viktigt att ha effektiva studier och vi får titta på hur det skulle kunna vara möjligt att uppmuntra det.

För många studenter drar studierna ut på tiden, det har diskuterats länge bland politikerna. Regeringen vill alltså införa någon form av ekonomisk morot till studenter som blir färdiga i tid.

Men hur studenterna skulle belönas kan inte Lena Hallengren eller finansminister Pär Nuder säga något alls om ännu. Regeringen ska ta fram ett förslag som ska läggas fram under nästa mandatperiod.

I Norge kan en snabb student få en del av sitt studielån efterskänkt, och folkpartiets Ulf Nilsson har föreslagit en liknande modell. Men folkpartiförslaget är Lena Hallengren skeptisk till.

– Folkpartiets modell med att skriva av en stor del av lånet till en väldigt stor kostnad är något som vi inte har nappat på så här långt, utan vi får titta på vad det finns för möjlighet att uppmuntra, kanske ge en morot till den som bedriver effektiva studier, säger hon.

Niclas Sigholm på Sveriges förenade studentkårer är inte särskilt förtjust över regeringens resonemang. Han säger till tidningen Riksdag & Departement att det är viktigare att förbättra studenternas grundekonomi och se till att universiteten har råd med hög kvalitet i undervisningen.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista