Nya regler tas väl emot. Foto: Johannes Rosendahl/SR.

Nya regler för rättspsykiatrin välkomnas

Det pågår ett arbete för att stärka kontrollen både när det gäller säkerhet och vård på de rättspsykiatriska sjukhusen. Detta nya säkerhetstänkande välkomnas på de stora sjukhusen, berättar chefsöverläkaren Göran Källberg på Säters sjukhus.

– På de här stora riksenheterna som finns, de så kallade regionenheterna, där har vi ju drivit igenom det här säkerhetstänkandet mer påtagligt.

– Men man ska ha klart för sig att de flesta rättspsykiatriska patienterna vårdas inom allmänpsykiatrin, som inte har någon speciell organisation och att det kommet att stramas upp nu är väl bra, säger chefsöverläkare Göran Källberg på Säters sjukhus.

Rutin krävs
För att göra säkerhetsbedömningar behöver man ha lång rutin inom rättspsykiatrin, säger Göran Källberg, en rutin som inte alltid finns bland personal som arbetar inom allmänpsykiatrin där många av dem som dömts till rättspsykiatrisk vård faktiskt hamnar.

Det är chefsöverläkaren som beviljar permissioner och det är läkaren som beviljar så kallad frigång, då patienten får rätt att vistas utanför vårdavdelningen men inom sjukvårdsområdet.

Vad som räknas som sjukvårdsområde bestämmer varje sjukhus självt. Det kan var områden där allmänheten också vistas.

Kan avgöra placering
De nya riktlinjerna kan också få stor betydelse för vilket sjukhus den dömde ska vara på, menar Göran Källberg.

– Vår förhoppning är ju också att kunskapen om farlighet och säkerhet sprider sig mer ner i organisationen i och med en säkerhetsansvarig kommer in. Vi skulle inom disciplinen gärna vilja att rättspsykiatriska patienter sköttes av doktorer med erfarenhet av det, säger Göran Källberg.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista