Klicka på bilden för att se grafiken.

Uppåt för kommuner och landsting

Sveriges kommuner och landsting går bättre än på många år. 13 miljarder blev överskottet för 2005. Och en förklaring till att det går bättre är de senaste årens skattehöjningar i kommunerna.

– Sedan 2001 har skatterna höjts med 1,07 kronor för kommuner och landsting. Så det har varit, under den här perioden, ganska kraftfulla skattehöjningar, beroende på att man inte fick uppdrag och ekonomi att gå i hop. Nu tycker jag att det har planat ut, säger Maj-Lis Åkerlund som är sektionschef vid Sveriges kommuner och landsting.

Resultatet 13 miljarder är betydligt bättre än de tidigare prognoserna. Förutom att skattehöjningar på många håll slagit igenom, är förklaringen bakom det goda resultatet att kostnaderna hållits tillbaka och att bidragen från staten ökat.

Få visar underskott
Förra året gjorde bara tre av de 21 landstingen ett underskott. Och av landets 290 kommuner var det bara 17 som gick med minus. Och även ett minus behöver inte betyda att det gått så dåligt.

Ett av de största underskotten hade Skara, men det berodde på att kommunen passade på att göra en avsättning för framtida pensionsutbetalningar. Annars hade också Skara visat överskott, säger Barbro Hassel, som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Skara.

– Det här är ju ett sätt att kapa framtida utgifter, det är för att se till att kommande generationer inte sitter där med jättepensionsskulder och har svårt att klara verksamheter, säger Barbro Hassel.

Osäkert om bättre service
Och just kommunernas stora pensionsåtaganden, tillsammans med andra kostnader för den allt äldre befolkningen, gör det osäkert om de senaste miljardöverskotten kommer att märkas i form av bättre kommunal service.

De framtida åtagandena kräver ett överskott på två procent av intäkterna. Det målet uppfylls i år, men redan om ett par år ser det sämre ut.

Trots det tror Maj-Lis Åkerlund att förbättringar är att vänta i en del kommuner.

– Möjligheterna för att utveckla verksamheten kommer ju att bli bättre, så vi är inne i en god spiral, säger Maj-Lis Åkerlund, sektionschef vid Sveriges kommuner och landsting.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista