Zuma.

Zuma friad från misstankar om våldtäkt

Sydafrikas förre vicepresident frikändes från misstankarna om våldtäkt. Domaren vid domstolen i Durban redogjorde för sitt domslut i mer än sex timmar, och när han kom till sin slutsats, exploderade Johannesburgs centrum i glädjescener.

– Det är inte bevisat bortom allt rimligt tvivel att en våldtäkt ägt rum. Därför förklarar jag den anklagade icke skyldig, sa domaren.

Men domaren hann inte avsluta meningen förrän glädjejublet bröt loss och anhängare stormade de täta polisleden runt domstolen i centrala Johannesburg.

Förstasidesnyhet
I sex timmar och tolv minuter hade domare van der Merwe hållit alla i en thrillerspänning, när han läst upp sina domskäl, där ingen kunde ana hur hans slutomdöme skulle bli.

Eftersom rättegången mot förre vicepresidenten Jacob Zuma, har varit en förstasidesnyhet i flera månader, så tillät domaren direktsändning i radio och TV, och de talrika och högljudda anhängarna följde domarens ord i högtalare utanför.

Jacob Zuma, 64 år, stod åtalad för att ha våldtagit en 31-årig hiv-positiv kvinna, som var dotter till hans barndomsvän, som sovit över i hans hus.

Ny rättegång väntar
Domaren förklarade att Zuma betett sig moraliskt förkastligt och svikit sin roll som regeringens främste aids-upplysare, genom att säga att han inte använde kondom, men duschade efteråt för att skydda sig och att polisutredningen inte levde upp till rättsstandard samt att kvinnans berättelse hade flera luckor.

Men trots att Jacob Zuma nu blev frikänd, så väntar en annan rättegång för korruption i juli. Och allt som har kommit fram under rättegången, har eroderat alla Zumas ambitioner om att bli Sydafrikas näste president, trots att tusentals anhängare fortfarande anser Zuma som ett självklart val.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista