Blair vägrar sätta datum för sin avgång

Den brittiske premiärministern Tony Blair avvisade på måndagen de krav som har kommit från delar av hans eget Labourparti om att han ska ge ett datum för när han lämnar premiärministerposten.

Efter Labours dåliga resultat i förra veckans engelska lokalval har trycket på Blair att ange en tidtabell för sin avgång växt. Men Blair sade att en sån tidtabell skulle lamslå regeringsarbetet.

– Det skulle paralysera regeringens arbete, äventyra nödvändigt förändringsarbete och därför skada landet om jag ger en tidtabell nu, sade Blair på en presskonferens.

Väntat icke-besked
Det var inte väntat att han skulle ge efter för kraven som har hörts hela veckoslutet om att han nu måste tala om när han tänker gå, och han gjorde det heller inte.

Blair har aviserat att han tänker avgå före nästa parlamentsval. Hans givne efterträdare är finansminister Gordon Brown och de senaste dagarna har den grupp inom Labour som kräver att Blair kommer med ett datum för överlämnandet, och helst ett datum ganska snart, växt.

Blair påminde dem som kräver det att det bara är ett år sen Labour blev omvalt med honom som ledare.

Vill ha ordnad överlämning
Han försäkrade också flera gånger att han tänker se till att det blir en ordnad övergång till ny ledare och att han kommer att ge sin efterträdare nog med tid för att hinna etablera sig före nästa val.

– Men till dess behöver vi koncentrera oss på att regera om vi vill vinna det där nästa valet, sa Blair.

Hans försäkringar om att ge Brown tillräckligt med tid betyder i praktiken att Blair inte kommer att sitta kvar hela mandatperioden. Om den utfästelsen är nog för att blidka Blairs kritiker i partiet visar sig när han möter sin parlamentsgrupp.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista