Bush utsåg ny CIA-chef

I USA utsåg president George Bush på måndagen som väntat general Michael Hayden till ny chef för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Vid en kort ceremoni i Vita Huset på måndagen meddelade president George Bush att han nominerat general Michael Hayden till ny CIA-chef.

Utnämningen måste godkännas av senaten och både demokratiska och republikanska senatorer har redan sagt att de ifrågasätter lämpligheten av att utse en militär som chef för CIA.

Kontroversiell avlyssning
Hayden var tidigare chef för en annan underrättelse-organisation, NSA, som bland annat skött den kontroversiella telefonavlyssningen utan domstolsprövning av människor som misstänks vara eller ha kontakt med terrorister.

Det är bara 19 månader sedan som presidenten utsåg partivännen Porter Goss till CIA-chef och John Negroponte till samordnare av alla USA:s underrättelseorganisationer.

Avsikten var att få slut på det interna kriget och dubbelarbetet. Men det uppstod genast en bitter maktkamp mellan de nya cheferna.

Fick sparken
Den slutade med att Goss fick sparken och nu ersätts av Hayden. Hans uppgift är nu främst att CIA ska gå tillbaks till sin gamla roll att arbeta med infiltration och hemliga agenter i syfte att ta reda på regeringars, och i större utsträckning olika terroristorganisationers, planer.

CIA ska spionera, analysarbetet ska skötas av andra.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".