Dödsolyckor med buss ökar

Antalet omkomna i samband med bussolyckor har ökat de senaste åren. Trots det menar Bussbranchens riksförbund i en rapport att buss är det säkraste sättet att färdas på.
Ny statistik från Bussbranchens riksförbund visar att det säkraste transportsättet i trafiken är buss. Av hundra dödsolyckor på vägarna är en buss inblandad endast vid tre tillfällen. Ökat antal dödsoffer Men färsk statistik som Vägverket tagit fram till Ekot visar att antalet dödsoffer i samband med bussolyckor ökat de senaste åren. Förra året förolyckades 29 personer i samband med bussolyckor jämfört med ett tjugotal under slutet av 90-talet. I år har tolv personer dött i olyckor där bussar varit inblandade. Bromsar stor säkerhetsrisk Och det finns säkerhetsrisker som varit kända länge men som bussbranschen inte lyckats kommar till rätta med. Vid Svensk bilprovnings kontroller är det så många som var fjärde buss som inte får bromsarna godkända. En siffra som legat konstant de senaste åren.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".