Misstänkt för människosmuggling nekar

I den pågående rättegången om grov människosmuggling av barn från Kina förhördes på måndagen den 31-åriga kvinna som tillsammans med en 44-årig man misstänks ha varit de som lett verksamheten i Sverige.

Enligt åklagaren har de tjänat mellan 17 000 - 18 000 på vart och ett av de 46 barn som de påstås ha smugglat genom Sverige och vidare till Frankrike och Italien. 

Genom förhören på måndagen i Rådhuset i Stockholm, har kvinnan hållit fast vid att hon är helt oskyldig.

Ville inte att förhören spelades in
Hon ville inte att förhören med henne skulle spelas in av media, och motiverade det med att förhören skulle kunna påverkas negativt av det. 

Genom en mandarintalande tolk svarade hon sedan på åklagarens frågor om sin restaurangverksamhet, relationen till den medåtalade mannen, och vad hon känt till om de barn som kommit hit från Kina och sedan rest vidare till Italien och Frankrike.  

Flera av dem bodde i hennes lägenhet, men hon sa att hon inte träffat dem. Hon var på restaurangen hela tiden och trodde att barnen bara var turister. 

Flygbokningar och falska pass
Åklagaren lade under dagen fram bekräftelser på bokningar av flygresor som hon ska ha gjort åt barnen, telefonlistor som pekar på att hon ska ha följt barnen till flygplatsen i Skavsta, och på restaurangen har också falska pass tagits i beslag.  

Men kvinnan har inte känt till någonting om det, enligt hennes advokat, Göran Lindén.

– Hon har inte känt till att det har förekommit sådan smuggling, det är hennes uppfattning, säger advokat Göran Lindén. 

På hennes restaurang har man ju hittat falska pass och andra handlingar. 

– Och de har hon inte sett, och inte känt till att de har funnits där heller. Det är ju en spekulation, men om det är mannen eller om det är någon annan som har sett till att de funnits där, det vet ju inte hon.  

– Och är det så att hennes telefon har varit på flygplatsen, så är det i vart fall inte hon som har haft den där, utan den har ju andra haft tillgång till. Den har ju funnits på restaurangen och andra kan ha använt den, säger kvinnans advokat Göran Lindén.  

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista